Vroege symptomen parkinson
Bewust leven

5 vroege symptomen van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson kan het vroeg ontdekken ervoor zorgen dat er beter op de ziekte ingespeeld kan worden. Het behandelen van de ziekte zorgt ervoor dat Parkinson patiënten langer met een hogere kwaliteit leven. Daarom hebben wij 5 vroege symptomen van Parkinson hieronder verzameld. Herkent u een van deze symptomen bij een ander? Of ervaart u zelf deze symptomen? Dan is dat zeker niet direct een indicatie voor Parkinson, maar als u meerdere signalen herkent dan is het verstandig om het te laten checken door de huisarts.

Symptoom 1. Moeite met bewegen

Veel mensen met Parkinson ervaren last van stijve spieren, vooral armen en benen voelen vaak stijfjes. Vaak valt dit pas op als je loopt, want “normale” stijfheid gaat vaak over als je even beweegt. Als dit niet het geval is dan kan dit een voorteken zijn van de ziekte van Parkinson. Ook een vroeg symptoom van de ziekte is pijn en/of stijfheid in de schouders of heupen. 

Symptoom 2. Tremor

Het licht schudden van de vinger of een trilling in de vinger, duim, kin of hand zijn ook symptomen van Parkinson in een vroeg stadium. Het trillen/schudden wordt tremor genoemd en kan ook voorkomen na veel sporten, bij stress, door medicatie of na een verwonding.

Symptoom 3. Minder reukvermogen

Heeft u het idee dat u minder goed ruikt? Dit is een wat minder bekend symptoom van Parkinson. In een vroeg stadium kunnen Parkinsonpatiënten vaak minder goed ruiken. Heeft u moeite met het ruilen van voedsel zoals drop, bananen of augurken? En herkent u zichzelf in andere symptomen in deze lijst? Dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Symptoom 4. Maskergelaat 

Mensen met Parkinson krijgen vaak last van een strak, maskerachtig gezicht. Dit kan een teken zijn van Parkinson. Hoort u dat u regelmatig boos, depressief of ernstig kijkt, terwijl u in prima humeur bent? Dan kunt u dit het beste laten checken.

Symptoom 5. Lage of zachte stem

Is uw stem lager, zachter of klinkt u schor? Dit is ook een vroeg symptoom van de ziekte van Parkinson. Zonder dat u hoest, verkouden bent of last hebt van een griepvirus last van deze klachten? Bezoek voor de zekerheid de huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *