goede nachtrust
Bewust leven

Voel je comfortabel tijdens je slaap

Uit onderzoek is gebleken dat het zeer belangrijk is om een goede nachtrust te krijgen. Zonder voldoende slaap zal het brein al gauw stoppen met functioneren, wat tot ernstige gevolgen kan leiden voor het lichaam. Bij slaap is het daarom ook van belang je zo comfortabel mogelijk te voelen. Hoe krijg je dat precies voor elkaar?

Zorg voor een goed slaapritme

Het verschilt per leeftijd hoeveel slaap men nodig heeft. De meeste tieners zullen discussiëren dat ze de hele nacht zijn opgebleven en niet veel slaap nodig hebben. Dit is zeer incorrect, want mensen tussen de dertien en achttien hebben acht tot tien uur slaap nodig. Voor een goede nachtrust is het daarom essentieel om een goed slaapritme te creëren. Als jouw werk of school om acht uur begint, zou je rond tien uur in bed kunnen liggen. Zo krijg je voldoende slaap om ’s ochtends uitgerust en wel te beginnen.

Creëer de juiste omgeving

Geurkaarsen, een dik matras en een donzen dekbed. Een paar dingen die voor iedereen een verschil kan maken in de slaapkamer. Als de ruimte waarin je jouw rust wilt pakken onrustig is, wordt het al gauw onmogelijk. Dit verschilt ook per persoon, maar een goed dekbed kan een wereld van verschil maken. Maak het bed netjes op en zorg dat er geen rommel in de slaapkamer te vinden is. Dit zal het brein stimuleren ook rustiger te zijn.

Leg je elektronica weg

Sinds de opkomst van telefoons, tablets en laptops kan niemand zonder. Iedereen is schuldig aan het controleren van die ene notificatie voordat je naar bed gaat. Voor je het weet, ben je twee uur verder en voel je spijt van de verloren tijd. Het licht van de apparaten hebben een opwekkend effect op het brein, waardoor het moeilijker zal zijn in slaap te komen. Leg je apparatuur voordat je naar bed gaat weg, zodat je niet in de verleiding komt. Naarmate van de tijd zal het een gigantisch verschil maken.

Wat helpt jou?

Voor ieder mens geldt een andere manier om in slaap te komen. Sommige kunnen overleven op vier uur slaap, terwijl anderen minimaal negen uur slaap nodig hebben. Zonder slaap kun je geen productiviteit leveren, dus vind de tips die het meest effectief zijn voor jou. Hoe meer uitgerust je bent, hoe beter je je zult voelen. Als je nog niet bent overtuigd, kun je er nog een nachtje over slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *