Hoeveel water drinken
Bewust leven,  Gezonde voeding

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Vocht: het is ontzettend belangrijk. En dan hebben we het niet over een verfrissende mojito of biertje, maar over water. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water en dat percentage moet je goed op peil houden door elke dag voldoende te drinken. Maar hoe weet je eigenlijk hoeveel je moet drinken?

Formule: zoveel water moet je per dag drinken

De vuistregel is om per kilo lichaamsgewicht 30ml water te drinken. Weeg je 75 kilo, dan moet je dus 2,25 liter (75 * 30ml = 2.250ml) per dag drinken om voldoende vocht binnen te krijgen. Dat lijkt een eenvoudige klus, maar het is lastiger dan je denkt. We vergeten vaak te drinken en als we dan iets drinken, is het vaak een drankje met cafeïne (koffie, thee, cola..). Niet echt een goede optie, want cafeïne onttrekt vocht.

Iets waar je ook rekening mee moet houden, is de hoeveelheid zout die je via je voeding binnenkrijgt. Zout staat erom bekend om vocht vast te houden. Je lichaam vraagt om meer vocht, dus geef je lichaam wat het nodig heeft. Gelukkig krijg je van zout eten vaak al dorst.

Voldoende vocht: per seizoen

De vuistregel is niet toepasbaar voor één seizoen. Natuurlijk moet je meer vocht drinken in de zomer, omdat je meer vocht verliest dankzij transpiratie. Maar er is geen formule om je ideale water intake in de zomer of winter te berekenen. Wij adviseren je om de vuistregel in de winter toe te passen en in de zomer zo’n 500ml meer water te drinken dan de uitkomst van de formule. Dit is namelijk de hoeveelheid vocht die je verliest op een zomerse dag.

Beste tijdstip om water te drinken

Er bestaat niet iets als ‘het beste tijdstip’ om water te drinken. Wel raden we je aan om vlak na het wakker worden een glas met water te drinken. Tijdens je slaap zweet je en daardoor is je vochtbalans niet helemaal in balans. Ook is het aan te raden om voor je maaltijden wat te drinken. Zo bereid je je maag voor op een nieuwe maaltijd. We adviseren je ook om niet te veel te drinken voordat je gaat slapen. Eén glas tussen je avondeten en de tijd wanneer je naar bed gaat is voldoende. Door meer water te drinken, kan je ’s nachts wakker worden omdat je naar het toilet moet. Doei, optimale nachtrust..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *