e-sigaret
Bewust leven

Stoppen met roken? Gebruik de e-sigaret

Wil je stoppen met roken? En heb je al van alles geprobeerd, maar wil het maar niet lukken? Van nicotinepleisters tot zuigtabletten… We kennen het allemaal, maar ondanks al deze goedbedoelde hulpmiddelen word je toch onrustig en denk je constant aan die ene (nicotine-) sigaret die je toch nodig denkt te hebben. En helaas gaan we dan toch weer vaak voor de bijl. Eentje maar…. Heb je er weleens aan gedacht om te stoppen met roken door middel van het roken van een e-sigaret? Een elektronische sigaret, ook wel e-smoker genoemd, is een goede vervanging voor de traditionele sigaret. Het gevoel van het roken van een e-sigaret is namelijk vergelijkbaar met het roken van een traditionele sigaret, maar een stuk minder schadelijk voor je gezondheid.

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret staat voor een elektronische sigaret en werkt anders dan een traditionele sigaret. Een e-sigaret werkt ten eerste op een batterij en hoeft geen nicotine te bevatten. Een elektronische sigaret bevat namelijk een vloeistof dat tijdens het roken wordt verdampt, waardoor je wel het gevoel hebt dat je rookt maar zonder dat je de schadelijke stoffen van een traditionele sigaret binnenkrijgt. Het roken van een e-sigaret wordt ook wel ‘vapen’ of ‘dampen’ genoemd. De vloeistof van een e-sigaret wordt e-liquid genoemd. Er zijn trouwens verschillende soorten elektronische sigaretten te koop, dus onderzoek welke sigaret het best voor jou zal werken. Zo kun je kiezen voor een sigaret voor eenmalig gebruik, maar ook een sigaret met een oplaadbare batterij. Als je wilt stoppen met roken, kun je met een e-sigaret de hoeveelheid nicotine langzaam afbouwen tot 0.

Maar hoe dan?

Elke roker heeft moeite met stoppen met roken, dat is logisch want het is vaak een jarenlange (lichamelijke) verslaving geweest die je niet zo maar stopt. Het voordeel van een e-sigaret is dat je dus jouw nicotineverslaving van roken langzaam kunt afbouwen. Er is namelijk een uitgebreid aanbod aan e-liquids met diverse nicotinegehaltes hebben. Rook jij al jaren en heb je moeite met het gebrek aan nicotine? Dan kun je allereerst kiezen voor een e-sigaret met een hoger nicotinegehalte. Als je eenmaal gewend bent aan het roken van de elektronische sigaret kun je daarna langzaam afbouwen met e-liquids die een steeds lager nicotinegehalte bevatten. Stap voor stap neem je dus langzaam afscheid van het roken van een e-sigaret met nicotine totdat je een e-sigaret zonder nicotine rookt. Dit maakt de stap naar stoppen helemaal stoppen uiteindelijk veel gemakkelijker.

En dan..

Er zijn veel verschillende e-liquids met allerlei smaken op de markt en zonder nicotine, waardoor je – als je eenmaal je nicotineverslaving hebt overwonnen – een e-sigaret kunt blijven roken. Kies voor een smaak die jij lekker vindt, zoals een fruitsmaak of een menthol smaak. Ook op zwakke momenten kun je altijd weer je e-sigaret pakken om van een lekkere smaak te genieten die geen nicotine bevat, waardoor je ook niet meer in je oude patroon van het roken zal terugvallen. Handig toch? Stop vandaag nog met roken en begin met vapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *