vegan eten gezond
Bewust leven,  Gezonde voeding

Is een vegan eetpatroon wel zo gezond?

Afgelopen donderdag werd de documentaire ‘Boter, Kaas noch Eieren’ op Nederland 3 uitgezonden. In deze documentaire volg je Milouska Meulens, de bekende presentatrice van o.a. het Jeugdjournaal, in de zoektocht naar hoe gezond vegan eten is. Want is vegan eten nou wel zo gezond? En waar moet je op letten als je vegan wil gaan eten?

Wat betekent ‘Vegan’?

Voor de new bees onder ons zullen we eerst uitleggen wat ‘vegan’ nou eigenlijk inhoudt. Wanneer je vegan eet, eet je geen dierlijke producten. Dit houdt in dat je onder andere geen zuivel, vlees, eieren, honing etc. eet. Wanneer je een vegan lifestyle hanteert, ga je nog een stapje verder en ‘verban’ je dierlijke producten uit je leven. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld ook geen leder meer draagt. In de documentaire ‘Boter, Kaas noch Eieren, gaat het om een vegan eetwijze.

Waarom vegan eten gezond is

In dit artikel willen we niet aangeven dat ‘vegan eten’ het beste is of juist het slechtste is voor je gezondheid. Wij weerleggen de informatie die in de documentaire is toegereikt.

De voedingsindustrie wordt (gelukkig) steeds transparanter. We zien vaker hoe dieren geslacht worden, we weten inmiddels ook dat er best wat hormonen komen kijken bij het klaarmaken van vlees voordat het in de supermarkt belandt en na flink wat onderzoeken is ook bewezen dat veel vlees leidt tot een toenemende kans op kanker. Juist daarom kiezen veel mensen ervoor om vegetarisch of volledig vegan te eten.

Doordat je lichaam nog steeds om voedingsstoffen vraagt, moet je creatief te werk gaan om toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Wat we vaak zien, is dat mensen die vegetarisch of vegan eten veel meer groenten eten (en we hoeven je vast niet te vertellen dat dat heel gezond is). Vaak wordt er ook meer fruit gegeten, waardoor deze doelgroep veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Is vegan eten wel zo gezond?

Dan komt de hamvraag (lekker toepasselijk): is vegan eten wel zo gezond? Ondanks dat je meer groenten en fruit eet, kom je toch best wat vitaminen en mineralen tekort. De nummer één vitamine waar mensen met een vegan eetstijl een flink tekort aan opbouwen, is vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, waardoor het voor mensen met een vegan eetpatroon aan te raden is om vitamine B12 bij te slikken in vorm van een supplement.

Jammer genoeg lezen mensen zich niet goed in wanneer zij willen overstappen naar een vegan eetpatroon en ‘proberen maar wat’. Natuurlijk is het eten van meer groente en minder vlees erg gezond, het is alleen nóg belangrijker om te kijken naar de tekorten die je oploopt. Folium, ijzer.. Een simpele zoekopdracht op Google laat zien welke vitaminen en mineralen je bij moet slikken om een gezonde balans te creëren.

Sommige dagen vegan eten

Wil je toch je handje bijdragen aan een beter milieu? Je kan natuurlijk ook één of twee keer in de week vegan eten en de rest van de week vegetarisch of vlees eten. Zo zorg je er in ieder geval voor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Wil jij je eetpatroon omgooien? Dan adviseren we je om eerst contact op te nemen met je huisarts of een diëtist. Hij of zij kan je vaak nog net wat betere uitleg geven over welke voeding je lichaam nodig heeft om in balans te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *