blauw licht
Bewust leven

Wat is blauw licht en waar komt het vandaan?

Blauw licht is één van de elementen uit het lichtspectrum. Er zijn heel veel bronnen die blauw licht bevatten. De zon is de grootste bron van blauw licht en schijnt gemiddeld tussen de 1500 en 1550 uur per jaar.

Kunstmatige bronnen

De laatste jaren neemt de hoeveelheid blauw licht waar we per dag aan blootgesteld worden toe. Dit is grotendeels het gevolg van de toename in kunstlichtbronnen.

Er zijn twee grote groepen kunstlicht die een grote hoeveelheid blauw licht bevatten. Als eerste is er de groep binnen- en buitenverlichting. Als je na zonsondergang veel licht van deze lampen waarneemt, dan kan dat je slaapritme beïnvloeden.

Daarnaast zijn er nog de lichtgevende schermen en displays. Het gebruik van deze producten is in de laatste jaren sterk toegenomen. Denk daarbij aan smartphone, televisie, computer, etc.) Door de toename in het gebruik van deze producten is ook de hoeveelheid blauw licht toegenomen waar we per dag aan worden blootgesteld.

Gevolgen

De toename in blauw licht kan ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Diverse processen in het lichaam worden (mede) in gang gezet door het hormoon melatonine. Dit hormoon wordt in het lichaam geproduceerd in de epifyse (pijnappelklier). De hoeveelheid melatonine in het lichaam wordt deels beïnvloed door de hoeveelheid (dag)licht. Als je ’s avonds dus wordt blootgesteld aan een (grote) hoeveelheid blauw licht, dan worden bepaalde processen in het lichaam niet of later in gang gezet.

Oplossingen

Er zijn natuurlijk ook oplossingen om dit toenemende probleem tegen te gaan. Zo kun je al beginnen met het verminderen van beeldschermgebruik, vooral in de avonduren. Daarnaast kun je tijdens het gebruik van beeldschermen ook de hoeveelheid blauw licht verminderen. Je kunt schermen minder fel zetten, een zogeheten “nachtmodus” inschakelen of een blauw licht filter bril gebruiken. Op veel apparaten is standaard zo’n nachtmode aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *