slaapkamer
Bewust leven

Wat is een koudschuim matras?

Heb je een boxspring of een ander soort bed en ben je toe aan een nieuw matras? Er zijn meerdere soorten matrassen waar je uit kan kiezen, koudschuim matrassen zijn er eentje van. Deze soort matrassen zijn al enkele jaren in opkomst, dit komt voornamelijk doordat je een hele goede ventilerende functie hebben en omdat ze goed vocht op kunnen nemen. Dit komt door de open celstructuur van het schuim, ook wel polyurethaanschuim genoemd. Doordat deze matrassen goed ventileren, wordt er niet veel warmte vastgehouden. Dit zorgt er weer voor dat er geen kuilen in het matras ontstaan, waardoor je tijdens het slapen een constante ondersteuning hebt.

Criteria van een koudschuim matras

Er zijn een aantal criteria opgesteld waar een koudschuim matras aan moet voldoen, er zit namelijk een groot verschil tussen de prijs en de kwaliteit van een koudschuim matras. Een koudschuim matras moet lang meegaan en moet over een een hoog corrigerend vermogen bezitten. Het aanpassen van het schuim aan het lichaam is natuurlijk heel belangrijk, alleen op deze manier krijgt het lichaam tijdens het slapen de benodigde ondersteuning. 

Hoe kan je de kwaliteit bepalen?

Goedkopere koudschuim matrassen zullen hoogstwaarschijnlijk kwalitatief minder goed zijn, het is belangrijk dat je bij een koudschuim matras naar de HR (High Resilience) waarde let. Deze HR waarde wordt uitgedrukt in een aantal kilo’s per vierkante meter, des te lager deze waarde is des te minder veerkrachtig het schuim is. Toch wilt dit niet perse iets zeggen over de kwaliteit van het matras zelf, hierbij moet je naar de polyol verhouding kijken. Polyol is het materiaal dat voor de elasticiteit en veerkracht zorgt, zaken die erg belangrijk voor comfort zijn. 

Wordt veel gebruikt in ziekenhuizen

Koudschuim matrassen worden veel in ziekenhuizen gebruikt. Het is voor hun een groot voordeel dat deze matrassen grote gewichtsverschillen kunnen compenseren, dat ze een lange levensduur hebben, dat ze makkelijk schoon te maken zijn en dat ze anti-allergeen zijn. Ook het feit dat deze matrassen koel blijven is natuurlijk fijn, aangezien er altijd patiënten zullen zijn die 24 per dag blijven liggen. Zo krijgen hun het niet te warm.  

Interesse in een koudschuim matras?

Lijkt een koudschuim matras je wel wat? Dat is niet zo gek aangezien ze over veel voordelen beschikken. Het is wel belangrijk dat je een koudschuim matras van zeer goede kwaliteit gaat kopen, hiermee heb je altijd de juiste ondersteuning en comfort. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *