Gebit mooi houden
Bewust leven

Zo zorg je beter voor je gebit

Goede gebitsverzorging is een essentieel onderdeel van de mondhygiëne dat niet mag worden verwaarloosd. Maar laten we eerlijk zijn…. niemand houdt ervan om naar de tandarts te gaan, vooral niet als je een reconstructieve procedure aan je tanden nodig hebt.

Zelfs met de recente snelle ontwikkelingen in de tandheelkundige technologie, is het ondergaan van dergelijke procedures zoals wortelkanaal behandelingen of zelfs het krijgen van een eenvoudige vulling niet te pruimen. Het trekken van een tand is nog erger. Dus, hoe kun je uit de buurt blijven van die tandartsstoel? Kun je de eigen tanden zo verzorgen dat je niet naar de tandarts hoeft te gaan?

“Het eenvoudige antwoord is nee.”

Zelfs als je een uitstekende mondhygiëne toepast, moet je nog steeds naar de tandarts. Je moet ook de juiste tandarts vinden om je te helpen goed voor je tandvlees en tanden te zorgen.

Volg deze tips thuis voor een mooie glimlach

Iedereen wil een fris ruikende adem, gezond tandvlees en een mooie glimlach. Een van de belangrijkste redenen waarom we regelmatig naar de tandarts gaan, is ervoor zorgen dat je tanden en tandvlees gezond zijn. Ga twee keer per jaar naar je tandarts voor een algemene controle 

Tussen deze bezoeken door is het je eigen verantwoordelijkheid om goed voor je tanden te zorgen. Hier zijn enkele slimme tandverzorgingstips voor thuis die je zullen helpen om een gezondere (en mooiere) glimlach te krijgen:

Gebruik de juiste tandenborstel. Ideaal is een zachte, veelhoekige borstel met zachte borstelharen, een klein kopje dat comfortabel in de mond zit en een gemakkelijk vast te pakken handvat. Denk er altijd aan om je tandenborstel te vervangen nadat de borstelhaartjes versleten of te zacht zijn geworden.

Borstel niet te vaak of te hard. Tandartsen raden aan om twee keer per dag te poetsen, maar als je het vaker doet, kun je het tandvlees beschadigen. Borstel ook niet te agressief of te lang.

Flossen: wel of niet?

Flos minstens één keer per dag. Flossen helpt om plak te verwijderen in gebieden waar de tandenborstel er niet bij kan. Het verwijderen van de kleine stukjes voedsel en tandplak van tussen de tanden zijn slechts een paar voordelen van flossen.

Vermijd suikerhoudende snacks. Suikerhoudend voedsel is de belangrijkste oorzaak van tandbederf in onze huidige wereld. Een eenvoudige manier om suiker te verminderen is om suikerhoudende koolzuurhoudende dranken te vervangen door een mooi glas water.

Vermijd slechte tandheelkundige gezondheidsgewoonten. Sommige gewoonten zoals overmatig gebruik van tabaksproducten of het kauwen op vingernagels of potloden zijn schadelijk voor je gebit. Als je hobbels, knobbels, zweren of bloedend tandvlees opmerkt, is dat een probleem dat je zo snel mogelijk aan de tandarts moet melden.

Hoe lang moet ik mijn tanden poetsen?

Dit is een veel voorkomende vraag bij mensen die zich zorgen maken over hun gebit. Twee keer per dag twee minuten poetsen is het algemene advies. Tandplak kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen als het niet goed wordt weggepoetst.

Elke keer als je een tandarts bezoekt, zal die je vertellen dat je regelmatig moet flossen en je tanden moet poetsen. Flossen kan voedselresten tussen de tanden verwijderen, maar het kan veel meer. 

Gingivitis is een pijnlijke aandoening die wordt gekenmerkt door gezwollen of bloedend tandvlees en ontstekingen. Een eenvoudige manier om gingivitis te voorkomen is door regelmatig te flossen; dit helpt bij het verwijderen van tandplak, de belangrijkste oorzaak van deze ziekte.

De combinatie van flossen en tandenpoetsen is veel beter dan alleen poetsen. Tandartsen raden aan om je tanden te flossen voordat je ze poetst. Het maakt tandenpoetsen effectiever, omdat het flossen voedselresten verwijdert die tussen uw tanden en kiezen vastzitten en die anders de werking van een tandenborstel zouden belemmeren.
Dus, zorg goed voor je tanden. Je moet er namelijk een lange tijd mee doen. En anders kun je beter een artikel gaan lezen over wat een kunstgebit kost. En dat wil je wellicht liever nog even uitstellen.

3 Reacties

  • Natalie

    Ik ben met mondhygiëne voor de kids net zo streng als mijn moeder voor mij vroeger. Daaraan heb ik wellicht het tamelijk onderhoudsvrije gebit te danken, al poets ik twee keer per dag en ga ik twee keer per jaar naar de tandarts. Ik flos overigens niet. Mijn tandarts raad het mij ook niet aan. Nou snoep ik totaal niet en spoel grondig. Ik vind het in mijn geval overbodig. Maar misschien ben ik een uitzonderingsgeval.

  • Vincent Rondwijk

    Ik geloof ook dat door enkel goed te poetsen je niet altijd klachten kunt voorkomen. De ene persoon heeft nu eenmaal betere tanden dan een ander. Regelmatige controle kan je daarnaast helpen om vroegtijdig maatregelen te treffen om je gebit gezond te blijven houden.

  • Marie de Jonge

    Ik heb ook gemerkt dat flossen belangrijk is. Mijn tanden worden beter schoon en mijn tandvlees is ook een stuk minder gevoelig geworden. Mijn tandarts zal bij mijn laatste controle ook een verschil. Ik ga er zeker mee door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *