Sportvoeding
Afvallen,  Bewust leven

Sportvoeding, heb je dat nodig?

Gezond leven en voldoende beweging zijn basisvoorwaarden voor een goede gezondheid.   Voldoende beweging in combinatie met sporten is natuurlijk nog beter. Je lichaam blijft dan in goede conditie en je voelt je lekker fit en scherp. Zodra je intensief aan het sporten bent, ga je ook vaak meer nadenken over de voedingsstoffen die je nodig hebt. Je lichaam al namelijk veel beter functioneren als je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt waardoor alle lichamelijke processen optimaal gestimuleerd zullen worden. Een uitgebalanceerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je het beste resultaat uit je training kunt halen. Hierdoor laat je lichaam weten of het in in staat is om die prestaties te leveren die je graag neer wilt zetten. Het gebruik van sportvoeding kan hierbij dan een handje helpen.

Sport gezond en verantwoord

Als je op een ontspannen manier met sporten bezig bent, is dat per definitie gezond. Je zorgt ervoor dat je conditie op peil komt en blijft en je zorgt daarbij voor een optimale verbranding van je voeding. Wat extra sportvoeding zorgt dan net voor dat beetje extra. Verantwoord sporten heeft een groot aantal voordelen:

  • Een verbeterde stofwisseling
  • Een beter slaapritme
  • Minder stress
  • Beter humeur
  • Goed voor je sociale contacten

Als je begint aan een stevige workout is sportvoeding zeker aan te raden. Tijdens zo’n training vraag je namelijk meer van je lichaam dan normaal waardoor je lichaam op dat moment ook extra voedingsstoffen nodig heeft. Je kunt dan kiezen  uit bijvoorbeeld extra eitwitten, aminozuren of creatine.

Eiwitten

Extra eiwitten in sportvoeding zijn essentieel tijdens je oefeningen aangezien ze voor een optimale opbouw van je spieren zorgen. Ze ondersteunen bovendien het herstel van je spieren na een intensieve trainingssessie. Kortom, eiwitten zorgen voor:

  • Behoud van sterke botten
  • Groei en ontwikkeling van het beendergestel (bij kinderen)
  • Dragen bij aan sterkere spieren/spieropbouw en spierkracht
  • Dragen bij aan de instandhouding van spiermassa
  • Ondersteunen een snel herstel van spieren na training

Aminozuren

Ook een belangrijk onderdeel van sportvoeding zijn aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van onze spieren en de bouwstoffen voor alle eiwitten. In je voeding komen ongeveer 20 aminozuren voeren. Een deel daarvan (8) kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en worden om die reden essentieel genoemd. Via sportvoeding kun je deze aminozuren toch binnenkrijgen.

Creatine

Creatine helpt je om je prestaties te verbeteren tijdens explosieve krachtinspanningen. Je bereikt dit effect door dagelijks 3g Creatine in te nemen. Creatine komt ook voor in vlees dus voor vegetariërs is het lastiger om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Creatine als sportvoeding kan door iedere sporter gebruikt worden. Dus niet alleen in de fitness maar ook buiten tijdens voetbal, basketbal of tijdens het sprinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *