gezond eten documentaire
Afvallen,  Gezonde voeding

That Sugar Film: de documentaire die je moét kijken!

Op Netflix zijn ontzettend veel toffe documentaires te vinden over gezonde voeding, afvallen en een bewuster leven leiden. We snappen echter heel goed dat je door de hoeveelheid bomen (docu’s) het bos niet meer kan zien. Daarom delen we vanaf nu elke maand een toffe documentaire over gezonde voeding met je. Dat is immers toch veel leuker dan de zoveelste rom-com kijken?!

That Sugar Film

In ‘That Sugar Film’ laat de Australische Damon Gameau zien wat suiker met je lichaam kan doen. Samen met zijn partner kiest hij al een aantal jaar voor een gezond eetpatroon vol groenten, gezonde vetten uit vis, fruit en noten. Veel geraffineerde suikers zijn niet te bekennen in zijn dieet.

Hij weet echter dat steeds meer mensen een eetpatroon met veel bewerkte suikers hebben en wil weten wat de invloed van zoveel suiker op je lichaam is. Daarom gaat hij een periode lang leven zoals de gemiddelde Australische inwoner. Zijn challenge: per dag 40 theelepels aan suiker binnen krijgen zonder ijs, chocolade, snoep, frisdrank en fastfood te eten.

Misschien denk je ‘huh, hoe gaat hij zoveel suiker binnen krijgen als je zoveel niet mag eten?’. Ik heb de documentaire inmiddels gezien en ik schrok van hoeveel bewerkte suikers er in dagelijkse producten is opgenomen.

Wat suiker voor invloed heeft op je lichaam

Zoals je misschien wel weet, zorgt suiker voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Vervolgens maakt jouw lichaam insuline aan om deze suikers af te breken en om te zetten in energie (suiker is niet altijd slecht). Bij een grote hoeveelheid suiker wordt de piek echter zo groot, dat je lichaam erg veel energie moet verbruiken om de suikers af te breken.

Wat er dan gebeurd? Je lichaam heeft al zijn energie verbruikt om de suikers af te breken, wat resulteert in een dal in je bloedsuikerspiegel. Dat zijn de momenten dat je lichaam weer snakt naar suikerrijk voedsel, waardoor je dus trek krijgt in snoep, chips, frisdrank en andere zoete producten.

In die pieken krijg je een adrenaline kick en in de dalen wordt je futloos, moe en misschien geïrriteerd. Niet leuk voor jou én niet leuk voor de personen om je heen.

Wat kan ik leren van deze documentaire?

In documentaires draait het altijd om een leermoment. Door de documentaire heen zie je dat een fitte, gezonde man afzwakt naar een futloze, dikker wordende, chagrijnige man. Waarom? Doordat hij zoveel suiker tot zich neemt. Veel mensen zien vet als de boosdoener, maar suiker is net zo goed een boosdoener voor zowel je gezondheid als je humeur.

Onze tip: Download een app zoals Yazio of MyFitnessPal waarin je je eten bij kan houden. Aan het eind van elke dag kan je zien hoeveel suikers (en vetten) je binnen hebt gekregen. Pas dan krijg je écht inzicht in hoeveel suikers je via je voeding – en specifiek welke voeding – binnenkrijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *