hardlopen op het strand
Afvallen,  Beweging

Tips hardlopen op het strand

Misschien herken je het wel; na een aantal dagen vakantie begint het alweer te kriebelen. Dat gevoel dat je er weer aan toe bent. Dat de voeten beginnen te tintelen. Die zin om weer hard te lopen. En wat is er dan heerlijker om lekker langs het strand hard te lopen? Ideaal voor als je op vakantie bent. Het vakantiegevoel hou je er lekker in, het strand en de zee zorgen hier wel voor.

Voordeel van het lopen langs het strand is ook dat je op onbekend terrein de weg niet kwijt zult raken. Toch is een route op het strand echt wel anders dan lopen op normale paden. Met onderstaande tips wordt hardlopen op het strand een feest. En lekker lopen op het een strand bij jou thuis in de buurt is natuurlijk ook een feest, het vakantiegevoel is altijd dichtbij!

Kleding en voeding

Op het strand loop je dichtbij het water en heb je geen beschutting. Dat betekent dat je direct in aanraking komt met de zon. Daarom is het aan te raden om jezelf altijd eerst goed in te smeren. Daarnaast is het belangrijk om lichte kleding te dragen, passend in het seizoen. Ook het dragen van een shirt wat goed vocht af kan voeren is belangrijk. Je zult meer transpireren dan op een andere ondergrond op een vergelijkbaar moment. Omdat je meer transpireert en energie verbruikt is het meebrengen van voldoende voeding ook erg verstandig.

Houd rekening met de omstandigheden

Een strand is een unieke ondergrond om op hard te lopen. Toch is het strand ook een ondergrond die de hele dag verandert onder invloed van eb en vloed. Maar dat maakt het juist ook weer zo’n uitdaging! Let goed op waar je gaat hardlopen op het strand. Het beste moment qua ondergrond is als het eb is, dan is het zand het hardste. Loop iets van de vloedlijn af, daarmee blijven je voeten goed droog. Kies een vlak stuk uit om op te lopen, hiermee blijf je stabiel en belast je niets overmatig. 

Zorg ervoor dat je hetzelfde stuk heen als weer terugloopt als looppad. Hiermee zorg je voor een gelijkmatige belasting. Als je de ondergrond goed onder controle hebt, kun je ook extra oefeningen doen waarmee je juist gebruik maakt van het zand. Hiermee kun je in een korte tijd, in een korte afstand toch een intensieve training volgen.

Als het strand mul is is het hardlopen een stuk zwaarder. Je snelheid zal dalen en je hartslag zal toenemen. Kijk maar eens op je hardloophorloge tijdens het rennen door het mulle zand; je zal je maximale hartslag misschien wel halen als je een flinke sprint trekt.

Hardlopen op het strand is heerlijk en uniek

Hardlopen op het strand geeft een gevoel van vrijheid, van vakantie en van avontuur. De nieuwe impulsen en omgeving zorgt voor een unieke ervaring. Zeker op vakantie, waar alles nieuw is wat je op de hardlooproute ziet, is het een fantastische ervaring. En verkeerd lopen dat kan niet! Zorg er wel voor dat je goed voorbereid van huis gaat qua kleding en voeding. Hou rekening met eb en vloed en zoek gunstige stukken zand uit om zo stabiel mogelijk op te kunnen lopen.

Hardlopen op het strand; avontuurlijk, uniek en heerlijk om te doen! Wil je een wedstrijd rennen over het strand? Er zijn diverse marathons in Nederland die (deels) over het strand lopen. Denk aan bijvoorbeeld de Strandmarathon van Den Haag en de Halve Marathon van Egmond. Prima loopjes om te testen hoe goed jij een lange beach run aan kunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *