afvallen lukt niet
Afvallen,  Bewust leven,  Gezonde voeding

Waarom je niet afvalt door weinig te eten

‘Ik mag maar 1500 kcal per dag’ of ‘Ik leef vandaag alleen op crackers’. Hartstikke leuk geprobeerd, maar het gaat je jammer genoeg niet helpen bij je doel om af te vallen. Door te weinig te eten, val je namelijk niet af maar kom je juist aan. Snap je het nog? Maakt niet uit, wij leggen het hier haarfijn voor je uit.

Lichaam in spaarstand

Iedereen heeft een andere energiebehoefte. Sport je veel? Dan wordt geadviseerd rond de 2500 kcal per dag te eten. Beweeg je niet zo veel? Dan heb je aan 2000 kcal voldoende. Je hebt vast ook gehoord dat je alleen kan afvallen als je meer calorieën verbrandt dan dat er binnenkomt. En dat klopt.

Maar wat veel mensen doen, is drastisch minder calorieën per dag eten. Van 2000 naar 1500kcal bijvoorbeeld, in de hoop zo snel een paar kilo’s kwijt te raken. Je zal waarschijnlijk ook wel wat gewicht kwijtraken, maar je zal merken dat het niet het gewenste effect heeft. Waarom? Omdat je lichaam in de zogeheten ‘spaarstand’ terecht komt. Je organen doen elke dag hard hun best om te kunnen functioneren en daar is energie (a.k.a. calorieën) voor nodig. Krijgt je lichaam minder energie binnen dan nodig is? Dan gaat je lichaam in spaarstand. Dit doet je lichaam simpelweg omdat het de binnenkomende energie wil verdelen. Je lichaam weet namelijk niet wanneer er weer wél voldoende energie binnenkomt.

Spaarstand = meer vet

Wat je lichaam vervolgens doet, is de binnenkomende energie reserveren om zo een reserve op te bouwen voor wanneer er weer te weinig energie binnenkomt. Die reserves worden omgezet in vet. Hoe minder je dus gaat eten, des te meer vet je zal opslaan in je lichaam. En dat ga je dus terugzien op de weegschaal..

Wat je wél moet doen om af te vallen

Als je wil afvallen, is het aan te raden om te kijken naar de hoeveelheid vet die je per dag binnenkrijgt. Wees niet bang voor vet: er is een verschil tussen goede en slechte vetten. Alles wat uit de natuur komt (groente, pindakaas gemaakt van 100% pinda’s & diverse noten) bevat goede vetten die nodig zijn om te kunnen blijven leven – a.k.a. om je organen en dus ook je lichaam te beschermen.

Slechte vetten (verzadigde vetten) komen voor in alles wat niet direct uit de natuur komt. IJs, koekjes, snoep, je geliefde hamburger (en al het andere wat je bij de snackbar kan halen) zitten vol met verzadigde vetten en soms zelfs transvetten. Laat die gewoon een keer staan. We weten hoe moeilijk dat kan zijn, maar het is niet onmogelijk.

Het is aan te raden om je voedsel te tracken. Dus wil je écht weten wat er elke dag binnenkomt, houdt dan alles bij in een app op je telefoon. MyFitnessPal is een favoriet onder sporters. Je voert in hoe lang je bent, hoeveel je weegt en hoeveel je beweegt en vervolgens rekent deze app uit hoeveel je per dag moet binnenkrijgen om je gewenste doel te behalen. Zij gaan uit van een standaard van -250kcal per dag om af te vallen en +250kcal om bij te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *