BCAA
Afvallen,  Beweging,  Gezonde voeding

Wat weet je over BCAA?

Onze lichamen hebben voedsel nodig om te kunnen functioneren. We hebben een dagelijkse behoefte aan koolhydraten voor energie en aan eiwitten, die we gebruiken als bouwstoffen. Daarnaast moet ons voedsel ook verschillende andere bestanddelen bevatten, die we ofwel meteen gebruiken, of zelf omzetten in de stoffen waar we behoefte aan hebben.

Vrijwel iedereen in onze moderne wereld is in staat om alle bestanddelen uit de dagelijkse voeding te halen. Er zijn echter een aantal situaties te bedenken waarbij je jouw lichaam extra ondersteuning kunt geven met speciale voeding of voedingssupplementen. Een van deze supplementen is BCAA.

Wat is BCAA?

BCAA is een afkorting van een Engelstalig begrip. Het staat voor Branched Chain Amino Acids. Amino acids, oftewel aminozuren, zijn de bouwstenen van proteïnen of eiwitten. Veel van de aminozuren die ons lichaam nodig heeft, maken we zelf vanuit andere aminozuren die we tot ons nemen in voeding.

Er zijn echter ook een aantal essentiële aminozuren die we zelf niet aan kunnen maken. Deze moeten in ons voedsel zitten, willen we geen klachten krijgen. Met name drie aminozuren, leucine, isoleucine en valine, mogen niet ontbreken. Deze drie aminozuren behoren tot de BCAA-klasse. Als je menselijk eiwit analyseert, zul je merken dat juist deze drie BCAA-bestanddelen ongeveer 70% van de bouwstenen uitmaken. Daarom is het essentieel dat je dagelijkse voeding deze stoffen bevat, liefst ook in de juiste verhouding. Daar kunnen BCAA supplementen je goed bij helpen.

Waarom BCAA gebruiken?

Voor normaal functioneren en normaal presteren is het niet per se nodig om extra supplementen tot je te nemen. Dit ligt in een aantal situaties echter anders. Als je sportief wilt presteren op het hoogste niveau, kunnen BCAA-supplementen je dat beetje extra geven, zodat je lichaam altijd voldoende bouwstoffen heeft. Tijdens een intensief trainingsprogramma ontwikkel je meer spierweefsel.

Tegelijkertijd wil je niet dat een overvloed aan voedingsstoffen wordt opgeslagen als vetweefsel. Door je voeding aan te vullen met BCAA hoef je niet meer te eten om toch de juiste hoeveelheid bouwstoffen binnen te krijgen.

Hetzelfde geldt als je aan het revalideren bent van een ongeluk of sportblessure. Je lichaam heeft tijdelijk extra bouwstoffen nodig om de schade te herstellen. BCAA-preparaten van goede kwaliteit geven je deze stoffen, in de juiste verhouding. Ben je bezig met een dieet en wil je dat je voeding kwalitatief zo goed mogelijk is? Ook hier kunnen supplementen veel voor je betekenen. Je zult merken dat spieropbouw sneller en revalidatie voorspoediger gaat. 

Wanneer BCAA nemen?

BCCA kun je eigenlijk de hele dag door gebruiken omdat Aminozuren lang in je lichaam aanwezig zijn. Het is echter aan te raden om dit supplement vlak voor een training of tijdens de training in te nemen. Je lichaam kan dan meteen aan de slag met de aminozuren waardoor je meten voordeel hebt van een snelle toevoer van energie. Als je het vergeten bent of je hebt geen hier geen tijd voor, neem het dan na de training of tussen de maaltijden door. BCAA is verkrijgbaar als drankje, poeder of capsules.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *