groenten rauw of gekookt
Gezonde voeding

Groenten koken of juist rauw eten?

Dat groenten erg gezond zijn is algemeen bekend maar raak je als die gezonde voedingsstoffen niet kwijt als je het kookt en is het daarom niet verstandiger het rauw te eten?

Voordelen van groenten koken

De meeste groenten zijn rauw te eten, op een paar uitzonderingen na. Aardappelen, aubergines, asperges en peulvruchten kun je bijvoorbeeld niet rauw eten. Ze bevatten hele kleine hoeveelheden giftige stofjes die geneutraliseerd worden als je ze kookt. Het koken is bij deze producten wordt dus sterk geadviseerd bij deze voedingsmiddelen. 

Maar hoe zit het met groenten koken die je eigenlijk ook rauw kan eten? Heeft het koken daar dan eigenlijk nog wel een voordeel? Het voordeel komt door onze spijsvertering. Deze kan de groentes beter verteren als deze even gekookt zijn. Toch gaan er ook wat voedingsstoffen verloren. Een ideale combinatie is dus om zowel groentes te koken maar ook af en toe deze rauw te eten. Met het koken gaan ongeveer 10 tot 40% van de voedingsstoffen verloren. Hoe langer je ze kookt hoe meer dus het is verstandig de groenten niet langer in de pan te hebben dan noodzakelijk. . Zorg daarom dat de groenten beetgaar zijn door de juiste kooktijden te hanteren. Op die manier weet je zeker dat de meeste voedingsstoffen behouden blijven.

Welke groentes kan je niet rauw eten?

De meeste groentes kunnen rauw gegeten worden. Echter zijn er een aantal die je echt eerst even moet bereiden voordat je ze wilt eten. Soms door stofjes in de groente maar ook door bacterien die op de groente kunnen zitten. 

Vermijd bijvoorbeeld de volgende:

  • Champignons (ook vanwege schadelijke bacteriën die er mogelijk op zitten)
  • Aardappel
  • Aubergine
  • Bamboescheuten
  • Bonen (peulvruchten). Deze bevatten onder meer lectines, die symptomen lijkende op die van voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Deze stoffen gaan kapot door koken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *