verschil in vetten
Afvallen,  Bewust leven,  Gezonde voeding

Verschillende soorten vet (en waarom bepaalde soorten vet niet gevaarlijk zijn)

In een eerder blogpost over waarom afvallen niet lukt vertelden wij al iets over gezonde en ongezonde vetten. In dit artikel gaan we iets dieper in op verschillende soorten vetten en welke soorten wel en juist niet gevaarlijk voor je zijn. Lees je mee?

Verzadigde en onverzadigde vetten

Kijk een keer op de achterkant van een verpakking en je ziet het staan: ‘verzadigde vetten’ en ‘onverzadigde vetten’. Om het voor eens en voor altijd duidelijk te maken, hier een uitleg. Verzadigde vetten zijn de slechte vetten waarbij je lichaam veel moeite moet doen om ze af te breken. Onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft om je organen te beschermen.

Verzadigde vetten zitten in dierlijke producten en lekkernijen zoals koek en ijs en onverzadigde vetten zitten in natuurlijke producten zoals groenten, noten en granen.

Wit en bruin vet

Dacht je dat je er al bijna was, heb je ook nog te maken met wit en bruin vet.. Eigenlijk kan je dit ook vergelijken met verzadigde en onverzadigde vetten. Wit vet is het vet dat je vast kan pakken bij je buik, je benen en je armen en is dus het ‘slechte’ vet wat zich in je lichaam ophoopt. Bruin vet daarentegen is het goede vet. Hoe meer bruin vet je hebt, hoe meer vetcellen hun best doen om de witte vetcellen ‘op te eten’, om het zo maar te zeggen.

Wit vet bouwt zich op doordat je veel voedsel eet met een hoog gehalte aan verzadigd vet. Minder verzadigde vetten in je lichaam? Minder wit vet. Maar hoe zorg je dan voor veel bruin vet? Door veel te sporten, bijvoorbeeld. Ben je niet zo’n sportfanaat? Dan is er nog een makkelijke manier. Of die minder akelig is, mag je zelf bepalen. Als je gaat douchen, zet dan de laatste tien seconden een koude (en dan ook echt koude) straal op de plek tussen je schouderbladen. Hier zit je bruine vet namelijk. Door de kou worden het bruine vet geactiveerd. Een middagje in de sauna en daarna in een ijskoud bad is ook een goede optie!

Waarom vetten niét slecht voor je zijn

Zoals we al eerder hebben benoemd, is vet echt niet slecht voor je. Zonder vet kan je namelijk niet eens overleven, omdat dit zowel een motor als een beschermingslaag voor je organen is. Voor vrouwen is het bijvoorbeeld een stuk lastiger om een sixpack te creëren, omdat er rondom de baarmoeder (een van de belangrijkste organen in het vrouwelijk lichaam) een laagje vet ter bescherming ligt.

Wat wel slecht voor je is, is een dieet/lifestyle met daarin een teveel aan verzadigde vetten. Vet wordt opgenomen in je bloed en vervolgens vervoerd naar je organen. Maar hoe meer vet er in je bloedvaten zitten/rondgaan, hoe groter de kans op cholesterol en dus dichtslibbing van de bloedvaten.

Een gezond dieet bevat..

.. een handjevol noten per dag (goede vetten!), veel groenten, weinig vlees (als je dan toch vlees eet, het liefst rood vlees zoals biefstuk), yoghurt of kwark dat laag in vet is, vis (alweer goede vetten) en granen voor voldoende vezels. Er zijn veel platformen, zoals Women’s Health en Men’s Health, waar verschillende recepten worden gedeeld die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *